NCERT Solution for Class 8 English Ch 2 The Tsunami

NCERT Solutions for Class 8 English Unit 2 – The Tsunami is available here at Textual Solution for Class 8 students. Presenting the NCERT Solution for Class 8 English is provided below, which is solved by our subject matter experts, in accordance with the latest CBSE guidelines. This unit has a story “The Tsunami” which talks about how a natural calamity causes disruption and massive loss and destruction to life and property. Besides, it also mentions how some courageous souls come forward to save lives and overcome obstacles, while teaching a lesson of survival and resilience to all.

Class 8 students can check the English Textbook NCERT Solutions, which are answered as per the CBSE English curriculum. 

Comprehension Check, Page – 27 Say whether the following are true or false.

  1. Ignesious lost his wife, two children, his father in law, and his brother-in-law in the tsunami.
  2. Sanjeev made it to safety after the tsunami.
  3. Meghna was saved by a relief helicopter.
  4. Almas’s father realised that a tsunami was going to hit the island.
  5. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to.

Answer:

  1. True
  2. False 
  3. False
  4. True
  5. True

Comprehension Check, Page – 28 Answer the following in a phrase or sentence.

1. Why did Tilly’s family come to Thailand ?

Answer:Tilly Smith came with her family from South-East England to celebrate Christmas at a beach resort in southern Thailand.

2. What were the warning signs that both Tilly and her mother saw ?

Answer:Tilly and her family had already experienced a massive earthquake off northern Sumatra earlier in the morning of 26 December 2004. Her mother saw that the water was swelling and coming closer and the beach was getting smaller and smaller. Meanwhile, Tilly also noticed that the sea slowly started to rise, foam and bubble and form whirpools in it.

3. Do you think Tilly’s mother was alarmed by them ?

Answer:Tilly’s mother initially didn’t understand what was happening but when she saw her frightened daughter hysterically screaming that it was a tsunami, she understood the seriousness of the condition.

4. Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion ?

Answer:Tilly had seen the sea behaving in the same strange fashion during her geography lesson when her geography teacher had shown her class the video and told them that tsunamis can be caused by earthquakes, volcanoes and landslides.

5. Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami ?

Answer:The Smith family and the others on the beach ran back and took refuge in the third floor of the hotel to escape from the tsunami. The building withstood the surge of three tsunami waves.6. How do you think her geography teacher felt when he heard about what Tilly had done in Phuket ?Answer:Tilly’s geography teacher must have felt very proud of her when she heard about what Tilly had done in Phuket. She was happy that because of her lesson and video, the young girl was able to save her family and lives of many others by warning them of the tsunami waves. 

Comprehension Check, Page – 30

Answer using a phrase or a sentence.

1. In the tsunami 150,000 people died. How many animals died ?

Answer:Although the giant waves that rolled through the Indian Ocean Killed more than 150,000 people in a dozen countries; but not many animals have beem reported dead. The exact count of dead animals is not known comapred to human casualities.

2. How many people and animals died in Yala National Park ?

Answer:Sixty visitors were swept off the Patanangala beach inside the Yala National Park, no animal carcasses were found, except for two water buffaloes.

3. What do people say about the elephants of Yala National Park ?

Answer:The people present at the Yala National Park observed three elephants running away from the Patanangala beach about an hour before the tsunami hit that place. 4. What did the dogs in Galle do?

Answer:The dogs in Galle refused to go for their daily run on the beach on the day the tsunami hit the coast.

Working With the Text, Page – 30Discuss the following questions in class. Then write your own answers.1. When he felt the earthquake, do you think Ignesious immediately worried about tsunami ? Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck ?

Answer:No, Ignesious did not realise a tsunami had struck when he felt the earthquake initially. He got up and carefully took his television set off its table and put it down on the ground so that it would not fall and break. Then the family rushed out of the house. Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck dur to chaos and confusion. When the tremors stopped, they saw the sea rising. In the chaos and confusion, two of his children caught hold of the hands of their mother’s father and mother’s brother, and rushed in the opposite direction.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *