Taro’s Reward Chapter 3 NCERT Solution

 WORKING WITH THE POEM

1. List out the action words in the poem.

dive, dip, snaps, _______, ________, _________, _________, ___________

Find out the meaning of these words.

Answer:

dive – to plunge, to get with with the deep water suddenly

dip – go into the water, plunge

snaps – to crack, to break with a sharp noise

soars – goes higher

rides – climbs

rest – a short pause, repose

falls – becomes slow or sluggish

blows – moves

flaps – flutters

2. Read these lines from the poem:

Then soars like a ship

with only a sail

The movement of the tailles kite is compared to a ship with a sail. This is called simile. Can you suggest what or who the following actions may be compared to?

He runs like _____________

He eats like _____________

She sings like ____________

It shines like _____________

It flies like _______________

Answer:

He runs like a dear

He eats like a pig  or wolf or glutton

She sings like a nightingale

It shines like a star

It flies like a bird.

3. Try to make a kite with your friends. Collect the things required such as colour paper/newspaper, thread, glue, a thin stick that can be bent. After making the kite see if you can fly it.

Answer:

A project for self – attempt. Do it yourself

Taro’s Reward Chapter 3 NCERT Solution

A. Answer the following questions.

1. Why did Taro run in the direction of the stream? (5)

Answer:

Taro ran in the direction of the sound of flowing water because he was thirsty. Secondly, he had never before seen any spring in that part of the forest.

2. How did Taro’s father shows his happiness after drinking sake? (7)

Answer:

Taro’s father drank the sake and was delighted. He stopped shivering. He also danced a little with joy.

3. Why did the waterfall give Taro sake and others water? (12)

Answer:

The waterfall favoured Taro because he was sincere, kind, hard working and obedient to his parents. Other people were just greedy. They reached there to collect Sake for their own pleasure.

4. Why did the villagers want to drown Taro? (10, 11)

Answer:

The villagers tasted the liquid and found it just plain cold water. They shouted angrily that Taro had befooled them. So they wanted to punish Taro and drown him in the waterfall.

5. Why did the Emperor reward Taro? (13)

Answer:

The Emperor rewarded Taro in order to encourage other children also to obey, love and serve their parents.

B. Mark the right item.

1. Taro earned very little money because

    (i) he didn’t work hard enough

   (ii) the villagers didn’t need wood.

  (iii) the price of wood was very low.

Answer:

  (iii) the price of wood was very low

2. Taro decided to earn extra money

    (i) to live a more comfortable life.

   (ii) to buy his old father some sake.

  (iii) to repair the cracks in the hut.

Answer:

   (ii) to buy his old father some sake.

3. The neighbour left Taro’s hut in a hurry because

    (i) she was delighted with the drink

   (ii) she was astonished to hear Taro’s story.

  (iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.

Answer:

  (iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.

WORKING WITH LANGUAGE

A. Strike off the words in the box below that are not suitable.

Taro wanted to give his old parents everything they needed. This shows that he was…

See the table in book.

Answer:

Thoughtful, loving and considerate

B. 1. “This made Taro sadder than ever”. ‘This’ refers to

          (i) a strong wind that began to blow

         (ii) Taro’s father’s old age.

        (iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father.

        (Mark the right item.)

Answer:

        (iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father

    2. “This, said the emperor, was to encourage all children to honour and obey their parents.”

         ‘This’ refers to

         (i) the most beautiful fountain in the city.

        (ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.

       (iii) sending for Taro to hear his story.

         (Mark the right item.)

Answer:

       (iii) sending for Taro to hear his story.

C. Arrange the words below in pairs that rhyme.

     Example: young – lung

                    money – sunny

Answer:

sad – bad

chop – stop

last – fast

wax – axe

could – wood

sound – round

way – day

sunny – money

young – lung

D. 1. Fill in the blanks with words from the box.

         see box in the book.

A _______ woodcutter lived on a _______ hillside. He was a _______ son who worked ________ but earned __________ money. One day he saw a __________ waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and found it ________ .

Answer:

A young  woodcutter lived on a lonely hillside. He was a thoughtful son who worked very hard but earned little money. One day he saw a beautiful, little waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and found it delicious.

2. Find these sentences in the story and fill in the blanks.

    (i) This made Taro ______ than ever. (3)

   (ii) He decided to work ______ than before. (3)

  (iii) Next morning, Taro jumped out of bed ________ than usual. (4)

  (iv) He began to chop even ________ . (4)

   (v) Next morning, Taro started for work even _______ than the morning before. (10)

Answer:

   (i) sadder

  (ii) harder

 (iii) earlier

 (iv) harder

  (v) earlier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *